Er zijn op dit moment zoveel geweldige smartwatches om uit te kiezen, ze hebben allemaal verschillende en unieke functies. Bij sommige ligt de focus meer op gezondheid de ander heeft weer uitgebreide fitness mogelijkheden, en een andere kan weer een beetje van alles hebben. Het is daarom verstandig om goed uit te zoeken wat de beste smartwatch voor jou is.
De nieuwste generatie smartwatches hebben een grote hoeveelheid aan gezondheidsfuncties, zoals de Apple Watch Series 6, Samsung Galaxy Watch 3 en Fitbit Sense, die worden standaard vanuit de fabriek geleverd met ecg-monitoring, bloedzuurstofmonitoring en ze kunnen zelfs detecteren wanneer je stress ervaart.
Maar er zijn ook enkele uitstekende budgetopties, met gps en fatsoenlijke gezondheids- en sporttracking functies voor rond de honderd euro.
We hebben onze favoriete smartwatches uit onze reviews gekozen en hebben niet blind gekozen voor degene die op papier de beste specificaties heeft, maar ook degene die volgens ons geschikt zijn voor de veeleisende kopers zoals de meeste smartwatch liefhebbers onder ons zijn.
Welk besturingssysteem past bij mij?
Elke smartwatch draait op een besturingssysteem. De smartwatch van Apple draait op watchOS en de concurrent Samsung heeft Tizen OS als besturingssysteem. Het is verstandig een smartwatch te kopen die het best ondersteund wordt door jou telefoon.
De verschillende besturingssystemen zijn:
WatchOS – Draait op alle Apple Watches, heeft de meeste functies en de app store is gigantisch groot. Wel is deze alleen aan te raden in combinatie met een iPhone.
Wear OS – Heeft ook een hoop gezondheidsfuncties de app store is wel vergelijkbaar met watchOS van Apple. Een smartwatch met Wear OS werkt het beste in combinatie met een Android telefoon. Wear OS heeft een hoop potentie maar is nog niet op hetzelfde niveau als watchOS of Tizen OS
Tizen OS – Tizen is het besturingssysteem van Samsung en draait ook op de Galaxy Watch 3. Helaas is de app store is vrij beperkt, maar de smartwatch is wel met zowel een Android als een Apple telefoon te gebruiken. Over het algemeen een vrij solide besturingssysteem. En zeker een goede concurrent voor watchOS.
Fitbit OS – Het besturingssysteem van Fitbit anders dan de voorgaande op de lijst, dit komt omdat Fitbit zich focust op sport en fitness. Hierdoor mis je een hoop goede apps in de store en kan je maar uit weinig wijzerplaten kiezen. Waar Fitbit het weer goed maakt is met de uitgebreide analyses van je sportprestaties, en de batterijduur is met gemiddeld gebruik zo’n 5 dagen op een volle lading te gebruiken. Een voordeel is dat deze zowel voor Android als Apple telefoons te gebruiken is.
Overige – Er zijn ook nog tal van besturingssystemen ontworpen door eigen merken. De meeste bekende zijn de Amazfit en Huawei smartwatches, deze draaien op hun eigen ontworpen besturingssysteem. De batterijduur van deze smartwatches is ongekend en gaat zo’n twee weken mee op een lading, maar dit komt ook voornamelijk doordat deze horloges maar beperkte functies hebben en een kleine app store.
Het kiezen van een besturingssysteem wat het beste bij jou wensen en telefoon past is een belangrijk onderdeel van het kopen van een smartwatch, zodat alle functies op je smartwatch te gebruiken zijn.
Op basis van de beoordelingen van onze smartwatches zijn we gekomen tot een top 10 met beste smartwatches voor 2021. Deze lijst zullen wij aanvullen en aanpassen als er nieuwe smartwatches uitkomen die concurreren met modellen op deze lijst.
Apple Watch SE
De Apple Watch SE biedt alle smartwatch functies van Apple voor een stuk minder geld. De enige functies die ontbreken is het always-on scherm en de ecg en SpO2 features. Toegegeven het always-on scherm is een bijna onmisbare functionaliteit en het ontbreken ervan voelt alsof je een oude smartwatch om je pols draagt. Maar liefhebbers van Apple met een bescheiden budget zijn zo toch in staat te genieten van de nieuwste gadgets.
De Apple Watch SE is goedkoper dan de Galaxy Watch 3, welke de Apple Watch Series 6 uitdaagt met ecg- en bloeddrukmeting en alle andere nieuwe gimmicks. Maar toch is de Apple Watch SE nog vrij prijzig in vergelijking met een hoop andere merken smartwatches.
De Watch SE maakt gebruik van de S5-processor, deze processor is ontworpen voor de Series 5, wat hem lekker snel in gebruik maakt. Volgens Apple is hij twee keer zo snel als de Series 3, maar dit merk je eigenlijk alleen maar bij het gebruik van een hele grote applicatie.
Samsung Galaxy Watch 3
Samsung kiest er met de Galaxy Watch 3 qua design voor om terug te keren naar een meer klassieke vorm van horloges zoals we ze altijd al gewend zijn. Maar laat je niet voor de gek houden door het ontwerp, achter het uiterlijk zit het krachtigste wat Samsung te bieden heeft om de strijd met de Apple smartwatches aan te gaan, en is dan ook het beste alternatief voor een Apple Watch.
Het always-on scherm is zeer handig en eenmaal gewend hieraan bijna onmisbaar. Wat ook erg handig is de nachtmodus van deze smartwatch die dempt wanneer je gaat slapen. De display op dit scherm is van zeer hoge kwaliteit en zowel binnenskamers als buiten bij een felle zon is het scherm nog gemakkelijk af te lezen.
Een groot nadeel is de app store van Tizen OS. Er zijn veel handige apps beschikbaar voor smartwatches waar je op de Tizen store voor moet betalen terwijl deze gratis te downloaden zijn bij de concurrenten van watchOS en Wear OS. Op de Galaxy Watch 3 zijn wel een paar apps zoals Spotify, Microsoft Outlook en een agenda al voor geïnstalleerd.
Samsung Galaxy Watch Active 2
De Samsung Galaxy Watch Active 2 is een smartwatch met name gericht op sporten, vooral met een Android telefoon haal je de maximale functionaliteiten uit dit horloge. Dit horloge is uitgebracht in 2019 en is vandaag de dag nog steeds een zeer populaire smartwatch van Samsung. Doordat deze al wat langer uit is kan je hem geregeld kopen met een mooie korting.
Vandaag de dag is het 1,2 inch grote AMOLED-scherm nog steeds een van de beste schermen die je op een smartwatch kunt vinden. Het is een touchscreen, maar je kunt ook de roterende ring gebruiken om door de menu’s te bladeren, wat in bepaalde situaties tijdens sporten heel handig kan zijn.
Samsung heeft bij dit model heel handig de fitness en sportfuncties geïntegreerd zodat je telkens wordt aangespoord om in beweging te komen, en als je een lange tijd inactief bent geweest komt het met suggesties voor een reeks korte oefeningen.
De hartslagmeter is een handige functie en ons onderzoek heeft uitgewezen dat de hartslagmeter in de Galaxy Watch Active 2 redelijk accuraat is, gemiddeld ligt de hartslag 5 bpm hoger in vergelijking met een Polar H10 hartslagmeter. Tijdens sporten wordt het een ander verhaal en schieten eigenlijk alle smartwatches nog te kort om de hartslag nauwkeurig weer te geven.
Kortom de Samsung Galaxy Watch Active 2 is een goede smartwatch met uitgebreide functies en is gericht op sportieve gebruikers met ingebouwde trainingsschema’s voor verschillende sporten.
Apple Watch Series 6
De nieuwste generatie Apple Watch Series 6 is het paradepaardje van Apple met de meeste functies en extra toevoegingen op het gebied van gezondheid. Voor het eerst heeft Apple in hun smartwatches een SpO2-sensor ingebouwd, hiermee wordt het zuurstofgehalte in uw bloed bijgehouden. Daarnaast beschikt het ook over ecg-monitoring hiermee wordt uw hartslag bijgehouden en krijgt de gebruiker meldingen over afwijkingen.
De hartslagmeter van deze Apple Watch komt nauwkeurig overeen met de borsthartslagmeter (Polar H10), ook tijdens het hardlopen.
Wil je een goedkoper alternatief zonder SpO2 en ecg dan kan je beter kiezen voor de Apple Watch SE. Voor Android is de Samsung Galaxy Watch 3 een alternatief met ongeveer dezelfde prijs en vergelijkbare functies. De Fitbit Sense heeft ook veel gezondheidsfuncties, maar voor het alledaagse gebruik schiet deze weer tekort.
Kortom de Apple Watch Series 6 heeft een aardig prijskaartje, maar dit is gewoon de beste smartwatch ervaring die je kunt krijgen op dit moment, met name in combinatie met een iPhone.
Fitbit Sense
Een krachtig gezondheidshorloge maar een gemiddelde smartwatch. De Fitbit Sense is een nieuwe lijn van het merk Fitbit en deze smartwatch heeft vooral enorm veel gezondheidsfuncties. Volgepakt met sensoren is deze smartwatch instaat om je beweging en gezondheid uiterst precies bij te houden, en weer te geven in mooie grafieken.
Wat wordt bijgehouden is de ademhalingsfrequentie, de bloedzuurstofverzadiging en de hartslagzones allemaal op één scherm weergegeven. Er zijn maar weinig andere smartwatches die zoveel gegevens bijhouden over het lichaam.
Als smartwatch voor dagelijks gebruik is de Fitbit Sense geen aanrader, doordat er gewoon veel opties ontbreken, die anderen wel bezitten. Er zijn ook niet veel apps in de store te downloaden. En andere apps moet je voor betalen, terwijl deze gratis zijn bij watchOS en Wear OS.
Ben je van plan een smartwatch vooral voor sporten te gebruiken? Dan is de Fitbit Sense zeker een aanrader.
Fitbit Versa 3
De Fitbit Versa 3 is het kleine broertje van de Fitbit Sense, met wel dezelfde functies betreft het meten van sportprestaties en slaaptracking maar verder wat minder uitgebreid als de Fitbit Sense.
Daarnaast gaan de smartwatches van Fitbit allemaal erg lang mee op een volle acculading. De Versa 3 heeft ook de mogelijkheid om de always-on display aan te zetten, al gaat dit wel ten koste van de accuduur.
Hoe goed presteert de Versa 3 als smartwatch voor dagelijks gebruik? Over het algemeen vrij goed. We hebben deze smartwatch getest met een iPhone en een Android-telefoon en afgezien van wat synchronisatieproblemen af en toe, presteert dit horloge zeer goed. De nadelen zijn eigenlijk gelijk aan zijn voorganger hierboven namelijk de matige app store.
Toch is dit een goede aankoop die zeker zijn geld waard is. Omdat deze al wat langer uit is zie je regelmatig kortingsacties voorbijkomen.
Xiaomi Mi Watch
De Xiaomi Mi Watch is een redelijk goede sport smartwatch, voor een aantrekkelijke prijs. Deze smartwatch is uitgerust met ingebouwde gps, hartslagmeter en bloedzuurstofmeter. Dit alles wordt weergegeven op een 1,39 inch AMOLED-scherm met een 454×454 resolutie.
Je hebt de beschikking over 117 verschillende trainingsmodes, verdeeld over 17 categorieën zoals hardlopen, fietsen, zwemmen enzovoorts. Wanneer je gaat sporten kan de Xiaomi Mi watch herkennen welke sport je beoefent voor het bijhouden van statistieken.
Kortom met de Xiaomi Mi Watch krijg je veel horloge voor je geld. Het design ziet er goed uit, heeft een mooie mix van gezondheids- en fitnessfuncties en smartwatch-functies, ook al zijn sommige een beetje aan de simpel of eenvoudig te noemen. Nauwkeurigheid van de hartslag in rust en slaap heeft nog wat aandacht nodig om te concurreren met de Apple Watch of Galaxy Watch series. Maar voor de beginnende gebruiker is dit een prima instapmodel om te ontdekken waarin een smartwatch voor jou handig kan zijn.
Huawei Watch GT2e
De Huawei Watch GT2e is een sportieve smartwatch met een aantrekkelijke prijs en een goede accuduur van 7 tot 14 dagen. Deze smartwatch is vooral voor hardlopers erg geschikt waarmee je veel statistieken en inzichten in je sportprestaties krijgt, alhoewel het niet kan tippen aan Fitbit op dit punt.
Als smartwatch voor dagelijks gebruik is de Huawei Watch GT2e behoorlijk goed, notificaties en andere meldingen waren gemakkelijk te lezen. Meldingen zijn echter vrij standaard en er is geen mogelijkheid om vanaf de smartwatch te antwoorden, iets wat de meeste duurdere modellen wel hebben. Contactloos betalen is ook niet mogelijk, wat ik persoonlijk een nadeel vind.
Er is wel een grote keuze uit mooie wijzerplaten, waarmee je jouw sportieve interface in een handomdraai omtovert tot een luxe klokje.
Kortom de Huawei Watch GT2e is een redelijke smartwatch, met een aantrekkelijk prijskaartje. Zeker als instapmodel een zeer goede keuze.
Amazfit GTS 2 Mini
De focus van Amazfit als bedrijf is gericht op gezondheid en fitness, het mag dan ook geen verrassing zijn dat de Amazfit GTS 2 Mini hier de meeste moeite in heeft gestopt, maar daarnaast beschikt hij ook over eenvoudige smartwatch functionaliteiten. Notificaties van een gekoppelde smartphone zijn bijvoorbeeld eenvoudig te lezen en het voordeel is dat de Amazfit GTS 2 mini compatibel is met zowel Android- als iOS-apparaten.
De specificaties van deze smartwatch zijn niet slecht met ingebouwde gps, optische hartslagmeter en SpO2 sensor, dit alles wordt weergegeven op een 1,55 inch AMOLED-scherm op een resolutie van 354×306. Kortom, weer een goed horloge tegen een schappelijke prijs.
Oppo Watch
De Oppo Watch draait op Google Wear OS, aangevuld met Oppo’s eigen Color OS om een betere ervaring te bieden. De Oppo watch is eigenlijk beste keuze als je een Wear OS besturingssysteem op je smartwatch wilt. Het ontwerp heeft veel weg van de Apple Watch, maar de interface is wel degelijk heel verschillend.
De Oppo Watch is verkrijgbaar in de maten 41 mm en 46 mm, waarbij de 46 mm-versie een betere gebruikerservaring geeft. Kortom de Oppo Watch is echt een goede smartwatch tegen een aantrekkelijke prijs.