Smartwatches met Bloedzuurstofmeter

Bij het dragen van een smartwatch word jou gezondheid in kaart gebracht. Tegenwoordig zijn smartwatches gericht op het monitoren van je gezondheid dit doen ze door middel van een hartslagmeter, deze kan detecteren wanneer je een onregelmatige hartslag hebt. Maar ook het bloedzuurstofniveau wordt gemeten met een smartwatch. Bij een afwijking kan je door een smartwatch vroegtijdig gewaarschuwd worden.

In onderstaande lijst zijn de beste smartwatches met bloedzuurstofsensor (SpO2) samengesteld. Een bloedzuurstofmeter in je smartwatch is handig om het zuurstofniveau in uw bloed te monitoren en helpt bij het vroegtijdig detecteren van slaapstoornissen of bloedarmoede.

Beste smartwatches met SpO2-sensor

#1 Garmin Forerunner 245

Met de Garmin Forerunner 245 kan je enorm veel sportactiviteiten bijhouden, zoals hardlopen, zwemmen en fietsen. Al deze sportprestaties worden gedetailleerd in kaart gebracht dankzij de ingebouwde gps. De eveneens inbegrepen SpO2-sensor in de Garmin Forerunner 245 meet actief en accuraat uw bloedzuurstofniveau, iets wat erg handig kan zijn tijdens het sporten. Doordat dit horloge ook waterbestendig is kan je hem ook gebruiken tijdens het zwemmen.

De batterij van de Forerunner 245 is uitstekend en gaat op een volle accu zo’n 7 dagen mee. Afhankelijk van je instellingen kan dit langer of korter zijn. Maar dit is over het algemeen veel langer dan de Apple Watch of Galaxy Watch.

#2 Samsung Galaxy Watch 3

Voor Androidgebruikers is de Samsung Galaxy Watch 3 de meest veelzijdige smartwatch. Zo heeft ook deze de mogelijkheid om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Daarnaast heeft deze smartwatch ook een ecg, bloeddrukmeter, en geeft het meldingen bij een onregelmatige hartslag.

De Samsung Galaxy Watch 3 is zeer nauwkeurig en de metingen komen dusdanig overeen met gekalibreerde apparatuur, dat afwijkingen in hartslag goed te detecteren zijn met deze smartwatch.

Dankzij de ingebouwde gps kan je ook navigeren met deze smartwatch, en vooraf ingesteld trainingsroutes doorlopen. De Galaxy Watch 3 komt ook in LTE-versie waarmee je kan bellen en gebeld worden zonder de smartphone mee te hoeven nemen.

#3 Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 is de eerste smartwatch van Apple voorzien van een bloedzuurstofsensor. Met de komst van een SpO2-sensor in de nieuwste generatie Apple watches krijg je meer inzicht in je gezondheid.

Apple is al jaren een dominante speler op de smartwatch markt, dankzij hun voorsprong hierin hebben ze het meest geprofiteerd in de eerdere generaties, vandaag de dag zie je dat de concurrenten bezig zijn met een inhaalslag en veel smartwatches voorzien van minimaal gelijkwaardige functies.

De batterijduur in de Apple Watch Series 6 is hetzelfde als zijn voorgangers, en gaat bij normaal gebruik zo’n 18 uur mee. Door wat opties uit te schakelen is het wel mogelijk de accuduur met een paar uur te verlengen.

#4 Fitbit Sense

De Fitbit Sense is de nieuwste smartwatch van Fitbit. En bij dit model hebben ze alles uit de kast gehaald om te concurreren met de Galaxy Watch en de Apple Watch. Fitbit is al jaren bekend om de producten die ze leveren met betrekking tot gezondheid en fitness, deze jarenlange ervaring maakt dat dit bedrijf met een veel kleiner budget als Apple toch steeds weer innoverende producten kan uitbrengen.

Zo wordt ook de nieuwste Fitbit Sense geleverd met veel functies om je gezondheid in kaart te brengen. Zo is deze voorzien van een bloedzuurstofmeter, huidtemperatuurmeter, hartslagmeter en nog veel meer.

Doordat het de temperatuur, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed volgt, kan het vroegtijdig griepachtige symptomen opsporen. (Dit is enkel te ondersteuning bedoeld, en vervangt geen medische apparatuur.)

Doordat de Fitbit Sense waterbestendig is tot 50 meter is deze natuurlijk ook uitermate geschikt om mee te zwemmen. Daarnaast is de uitstekende accuduur een pluspunt van deze smartwatch, op een volle lading kan hij maar liefst 7 dagen meegaan.

#5 Fitbit Versa 3

Fitbit Versa 3 is nog een uitstekende smartwatch boordevol met gezondheidsfuncties. Het heeft een SpO2-sensor om uw bloedzuurstofniveau tijdens verschillende activiteiten actief te blijven monitoren.

Een handige optie is om te kiezen voor een wijzerplaat met SpO2 weergave, hiermee kan je live de laatste metingen aflezen van het scherm. De Fitbit Versa 3 is eindelijk uitgebracht met ingebouwde gps zodat je niet de smartphone hoeft mee te nemen tijdens sportsessies.

De accuduur van deze smartwatch is ook redelijk goed. De batterij gaat tot een week mee met een volle acculading. Kortom een Fitbit Versa 3 is een stuk goedkoper dan een Apple Watch maar heeft ook tal van mogelijkheden om uw gezondheid bij te houden.

Wat is het zuurstofniveau in het bloed?

Het zuurstofniveau is de hoeveelheid zuurstof die de rode bloedcellen transporteren. Een te laag zuurstofgehalte in het bloed kan wijzen op bloedarmoede of vroege symptomen van een hartaanval of wellicht andere cardiovasculaire problemen.

Hoe meten smartwatches het bloedzuurstofgehalte?

De smartwatches gebruiken een SpO2-sensor om het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Wanneer je de smartwatch om je pols draagt, zendt het continu lichtstraaltjes door je huid waarmee het zuurstofniveau van het bloed kan worden opgemeten.

Conclusie

Alle SpO2-smartwatches kunnen uitgebreide gegevens over uw gezondheid en fysieke gesteldheid weergeven. Maar het is ook zeer nuttig bij het verbeteren van uw sportprestaties. Let er wel op dat de nauwkeurigheid van deze smartwatches niet onomstotelijk is bewezen, en kan afwijken van daadwerkelijke metingen met medische apparatuur.

Smartwatch info
Logo